Moje cesta

Vystudoval jsem Mendelovu univerzitu obor Chemie a technologie potravin. První pouniverzitní zaměstnání bylo ve společnosti Savencia Fromage & Dairy v Hodoníně. Velká mezinárodní skupina s řadou závodů po světě, dobře nastavenými procesy a zbrusu novým závodem v Hodoníně k tomu. 

Začal jsem na oddělení výzkumu a vývoje a vedl projekty na vývoj nových výrobků nebo úpravu stávajícího portfolia. Zde jsem se poprvé setkal s komplexními projekty, kde se kromě výrobku řeší i technologie a procesy okolo. Za necelé dva roky jsem přešel z oddělení vývoje do výroby, kde jsem vedl tým asi třiceti osob. V té době tam probíhaly rozsáhlé investice, které musely být podpořeny informačním systémem a změnou procesů. Potom jsem pracoval v malé české biotechnologické společnosti, kde jsem poznal specifikum malých firem. Zajímavá zkušenost. 

Dále jsem měl možnost pracovat ve společnosti AG FOODS Group a.s, kde jsem měl na starosti výrobu, kvalitu a logistiku, v různých časech jsem měl na starost i nákup a vývoj. Ryze česká společnost se čtyřmi zahraničními filiálkami, skvěle procesně zorganizovaná. V rámci mého působení společnost koupila výrobce čajů v Českých Budějovicích, Biogenu. Tam jsem měl na starosti restrukturalizaci společnosti, investice a zavádění procesů. Celá firma se všemi návaznostmi se musela de facto vybudovat od začátku. Moc rád na toto období vzpomínám a v Biogeně jsem se posléze stal jednatelem.

Pak přišla nabídka Sonnentoru být od samého počátku u velkého projektu na novou halu (sklad, výroba, turismus) v investičním rozsahu stovek milionů korun. Ve společnosti jsem měl na starosti všechny výroby, sklady a logistiku a nákupní oddělení. Byl jsem také prokuristou společnosti s přesahem do vedení i rakouského Sonnentoru. Péče o projekt nové výrobní haly však byl ústředním bodem mé činnosti po celou dobu mého působení ve společnosti. V projektu vedle stavebních řešení bylo třeba řešit i moderní výrobní technologie a moderní sklad včetně jejich návaznosti na stavbu a na budoucí růst společnosti.

Všechny dosavadní zkušenosti se nyní zúročily a byly realizovány s ohledem na udržitelnost. Hala byla slavnostně otevřena v dubnu 2023 a moje mise v Sonnentoru skončila. Budu na toto období rád vzpomínat, ale už teď vím, že ty největší výzvy mě teprve čekají.

”Neúnavný průkopník propojující inovace s udržitelností.”

Časová osa

1993 – 2000 víceleté gymnázium Brno-Řečkovice
2000 – 2005 studijní program Chemie a technologie potravin na Mendelově univerzitě, titul Ing.
2005 – 2009 studium Genetiky a molekulární biologie, Mendelova univerzita, titul Ph.D.
2007 – 2010 Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. – projektový manažer výzkumu a vývoje a vedoucí výrobního střediska
2010 – 2012 Lentikats, a.s. – manažer segementu farmacie a potravinářství v biotechnologické společnosti
2013 – 2017 AG FOODS Group, a.s. – Jednatel společnosti Biogena, ředitel výroby. Zodpovědnost za výrobu, R&D, logistiku a nákupní oddělení AG FOODS a Biogena
2017 – 2023 Sonnentor, s.r.o. – prokurista společnosti, ředitel výroby, nákupu a logistiky